Proiectul ”Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice” își propune să contribuie la atenuarea impactului socio-economic al creșterii prețului cauzat de scăderea producției de culturi în Ucraina ca urmare a conflictului militar, precum și a perturbării lanțurilor de aprovizionare din regiune. Aceste efecte sunt cele mai severe în special asupra grupurilor vulnerabile – populația rurală, gospodăriile cu trei și mai mulți copii, gospodăriile conduse de femei și femeile din zonele rurale la general.
Proiectul va încuraja femeile antreprenoare producătoare agricole micro, mici și mijlocii să implementeze soluții de tranziție la energie regenerabilă și să aplice tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Proiectul va oferi, prin intermediul PNUD cel puțin 30 de granturi pentru implementarea proiectelor selectate. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, femeile antreprenoare vor beneficia și de un program complex de consolidare a capacităților. Această măsură va sprijini redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică a întreprinderilor conduse de femei producătoare agricole din zonele rurale.
Principalii beneficiari de granturi ai proiectului sunt producătoarele agricole micro mici și mijlocii din raioanele țintă, Telenești, Ungheni, Șoldănești, Briceni, Hâncești, Sângerei.
Proiectul ”Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice” este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030” și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în perioada Octombrie 2022 – August 2024.
Totodată, este preconizată asistență tehnică și financiară pentru același grup țintă și aceleași raioane în cadrul în cadrul proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei pentru alte 30 de beneficiare.
Pentru consultații la completarea și depunerea dosarelor vă rugăm să îl contactați pe Vitalie POPA, reprezentantul AXA Management Consulting, la nr. de telefon: 079403228 sau prin e-mail: vpopa@axa.md.
Termenul limită de aplicare – 8 octombrie 2023